úterý 5. února 2013

Don Giovanni

 V pátek 25.1. jsme s Aničkou, jednou z mých nejlepších kamarádek, vyrazily do divadla. Dostala totiž k Vánocům lístky na Mozartovu operu, která měla ve Stavovském divadle téměř před 226-ti lety premiéru. Autorem libreta je Lorenzo da Ponte.
 Don Giovanni svedl donu Annu a zabil jejího otce, starého komtura, který jí přiběhl na pomoc. Anna se chce pomstít a prosí svého snoubence Ottavia, aby jí pomohl najít vraha. Náš hrdina poslal svého sluhu Leporella, aby zabavil Masetta a sám svádí jeho něvěstu Zerlinu. Na scéně se však objeví dona Elvira, kterou don Giovanni podvedl a Zerlinu odvádí. Dona Anna a don Ottavio prosí dona Giovanni, zda by jim nepomohl při pátrání po vrahovi. Během rozhovoru však dona Anna poznává skutečného vraha podle hlasu. Don Giovanni pořádá slavnost a zve tam i Zerlinu a Masetta, jelikož doufá, že se mu podaří Zerlinu svést. Na slavnost se dostávají i Anna, Ottavio a Elvira, přestrojeni v maskách. Odhalí dona Giovanniho jako vraha, ale jemu se podaří uprchnout.
 Dále se don Giovanni snaží svést služebnou dony Elviry a vymění si oblečení s Leporellem, který odvádí Elviru. Potkávají se však s Annou a Ottaviem, takže musí odkrýt kdo je, jelikož ho chtějí zabít. Na hřbitově se opět setkává Leporello se svým pánem. Socha starého komtura promlouvá a přijímá pozvání na večeři. Při příchodu na hostinu podá don Giovanni ruku komturovi a v bolestech klesá k zemi. 

 Opera se mi moc líbila. První půlka mě bavila o něco více než druhá, možná to bylo trochu i tím, že představení celkem trvalo něco přes 3 hodiny. Ale zážitek to byl skvělý. Občas prodávám programy v divadle Říše loutek, které navštěvují převážně turisté a hraje se tam Don Giovanni, takže některé árie znala.
http://www.narodni-divadlo.cz/cs/predstaveni/5693

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář a hodnocení :)